• Wpisów:116
  • Średnio co: 39 dni
  • Ostatni wpis:12 lata temu, 20:58
  • Licznik odwiedzin:70 508 / 4586 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 12
Składniki

* Biszkopt:
* - 6 jaj
* -18 dag cukru pudru
* -9 dag mąki ziemniaczanej
* -1/2 łyżki octu
* Składniki na masę:
* -kostka masła
* -tabliczka gorzkiej czekolady
* -łyżka kakao
* -2 łyżki cukru pudru
* -4 łyzki wódki albo whisky
* - wiórki czekoladowe, kokos bądź cukrowe ozdoby

Pyszny tort na wszelkie okazje, który zawsze się udaje.
Etapy przygotowania

Biszkopt: Zółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając ocet. Ubić pianę, dodać żółtka z octem, przesianą mąkę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 30 minut. Gdy ciasto ostygnie, przekroić na trzy blaty. Przygotować masę: czekoladę stopić na parze. Odstawić, dodać kostkę masła i zacząć ucierać. Dodać kakao,puder i wódkę. Po dokładnym utarciu przełozyć masę blaty, ozdobić według uznania i włożyć do lodówki. Smacznego


 

 
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki

* -2 cebulki dymki
* -marchew
* -mała puszka zielonej fasolki szparagowej
* -puszka białej fasolki
* -puszka pomidorków w zalewie
* -puszka kukurydzy
* -2,3 parówki (opcjonalnie)
* -czerwona papryka
* -4-5 pieczarek
* -ew. mrożonych ćwiartek ziemniaczków
* -olej do smażenia
* -2 łyżki koncentratu pomidorowego
* -zioła prowansalskie, majeranek, pieprz
* -ząbek czosnku

Najszybsza potrawka świata!
Etapy przygotowania

Na głębokiej patelni podsmazamy cebulki dymki.Dodajemy skrojony czosnek, pieczarki, poszatkowaną marchew w plasterki oraz pokrojoną paprykę w słupki. Dusimy chwilę. Dodajemy kolejno ziemniaczki, ew. skrojoną parówkę, puszkę pomidorów wraz z zalewą i dusimy około 10 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy malutką puszkę fasolki szparagowej i fasolki białej odsączonej z zalewy oraz około 3/4 puszki kukurydzy. Mieszamy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem. Najlepiej smakuje z pieczywem

 

 
Czas przygotowania: 15 minut
Kaloryczność: 280 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki

* 2 opakowania papieru ryżowego (po 50 g)
* mango
* 20 dag wędzonego łososia
* po 1/2 główki sałaty radicchio i rzymskiej
* 4 łyżki oleju sezamowego
* 2 łyżki octu winnego
* łyżka posiekanej natki
* papryczka chili
* sól, pieprz

Etapy przygotowania

Łososia pokroić w dość grube słupki. Mango obrać, pokroić w słupki. Sałaty umyć, osuszyć.

Papryczkę chili oczyścić z pestek, posiekać. Olej wymieszać z octem winnym, chili i natką, przyprawić solą i pieprzem.

Papier ryżowy nawilżyć, nałożyć na siebie po 2 arkusze. Rozłożyć na nich liście sałat, na środku ułożyć słupki łososia i mango, skropić sosem. Dokładnie zawinąć, polać resztą sosu.

(Sajgonki można podawać na ciepło, podgrzewając je na parze).


 

 
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki

* 25 dkg makaronu
* 25 dkg szpinaku
* 1 cebula
* 2 łyżki masła
* ? szklanki jogurtu
* 10 dkg twarogu
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* sól, pieprz


Etapy przygotowania

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć kilka minut, dodać umyty, osuszony i posiekany szpinak, smażyć mieszając 3 minuty, dodać jogurt, ser, sok cytrynowy i przyprawy, wymieszać. Na patelnie wyłożyć ugotowany makaron, podgrzewać mieszając aż będzie gorący, podawać.

  • awatar karioka2: dzisiaj wypróbuje :)
  • awatar malutkaosóbka: ładnie wygląda, a że lubię i makaron i szpinak pewnie wypróbuję ten przepis, zastanawia mnie tylko czy szpinak mrożony będzie tak samo dobry, bo świeżego to jeszcze nie mam na ogródku - a spróbuję i zobaczę co z tego wyjdzie :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 6 minut
Kaloryczność: 465 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki

* 4 steki wołowe (każdy po 20 dag)
* kieliszek tequili
* świeżo mielony pieprz
* 2 czerwone papryczki chili
* 2 ząbki czosnku
* 2 cebulki szalotki
* 3 łyżki oliwy
* 20 dag czarnej lub czerwonej fasolki z puszki
* sól
* łyżeczka kminku
* 2 łyżeczki ostrego keczupu
* łyżka posiekanej świeżej kolendry do przybrania
* 3 łyżki oleju

Etapy przygotowania

Za pomocą strzykawki równomiernie wstrzyknąć w mięso tequilę. Steki przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na 30 minut.

Papryczki umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, wyciąć białe części, drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Cebulki umyć i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić papryczkę, czosnek i cebulę. Dodać fasolkę i krótko smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wszystko zmiksować razem z keczupem i 2 łyżeczkami wody. Gotową salsę jeszcze raz doprawić, przełożyć do miseczki, przybrać kolendrą.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć steki, każdy przez 3–4 minuty. Posolić. Steki podawać z salsą.

 

 
Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 290 kcal

SKŁADNIKI :

* 3 wymoczone filety śledziowe
* 10 dag gotowanej białej fasoli
* 30 dag gotowanych ziemniaków
* ogórek kiszony
* gotowana marchewka
* 2 łyżki sosu sojowego
* 3 łyżki majonezu
* cebula
* łyżka musztardy
* pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Filety śledziowe osączyć, pokroić w nieduże kawałki.

Włożyć je do salaterki, dodać ziemniaki i marchewkę oraz pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki kiszone, białą fasolę.

Majonez, musztardę i sos sojowy dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz. Polać sosem sałatkę.

Całość dokładnie wymieszać i podawać posypane koperkiem.

SMACZNEGO !!

  • awatar RYSUNKI PRZYRODNICZE: POTRZEBNA POMOC! zobacz http://niunia32.pinger.pl
  • awatar Gość: dobry ten blog ,,o jedzeniuuuu " hehe :) właź do mnie prawie nikt nie wchodzi na mój blog ..;
  • awatar Bizuteria-Betti: mniami;D mam pytanie z natury głupich:D sos sojowy mniej więcej jak smakuje hmmm i do czego można go używac? ;)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

 
Czas przygotowania: 15 minut
Kaloryczność: 190 kcal

SKŁADNIKI :

* opakowanie ciasta francuskiego
* 6 parówek
* opakowanie koziego sera
* 2 jabłka
* kilka suszonych pomidorów z oliwy

PRZYGOTOWANIE :

Francuskie ciasto rozmrozić, pokroić w trójkąty. Na każdym ułożyć dwa kawałeczki parówki przekrojone na pół, kawałek koziego sera, 2 plasterki jabłka (jeden na spodzie, drugi na górze) oraz kawałki pokrojonego suszonego pomidora.

Każdy rożek zawinąć, ułożyć na blasze, piec 15–20 minut.

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 160 kcal

SKŁADNIKI :

* 4 parówki
* 2 marchewki
* cebula
* 1 czerwona i 1 żółta papryka
* bakłażan
* cukinia
* słodka papryka
* imbir
* tymianek
* sól, pieprz
* 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE :

Marchewki obrać ze skórki, pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, papryki umyć, pociąć w paski, bakłażan i cukinię w plastry, a te na ćwiartki. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę, lekko zeszklić. Dodać marchewkę, papryki, bakłażan i cukinię.

Smażyć na dość dużym ogniu, często mieszając. Dodać przyprawy. Parówki pokroić w talarki, dodać do smażonych warzyw, smażyć jeszcze przez chwilę, by parówki lekko się zrumieniły. Podawać z pieczywem.

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 110 kcal

SKŁADNIKI :

* 40 dag filetów z indyka
* 1/2 łyżeczki curry
* 4 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki octu balsamicznego
* 4 łyżki oliwy
* 3 łyżki masła
* sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Mięso pokroić w cienkie, długie plastry. W salaterce wymieszać sos sojowy z octem balsamicznym, oliwą, solą, pieprzem i curry. Pokrojone mięso włożyć do marynaty, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Paski mięsa lekko osączyć, nadziewać na drewniane szpadki (tworząc falbankę). Smażyć ze wszystkich stron na maśle

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 385 kcal

SKŁADNIKI :

* 45 dag mieszanego mięsa mielonego
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 250 ml pikantnego sosu pomidorowego
* po 10 dag kukurydzy i czerwonej fasoli z puszki
* paczka gotowych tortilli
* kubek gęstego jogurtu naturalnego
* listki oregano
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać mięso, smażyć, aż utraci różowy kolor. Dolać sos pomidorowy, osączone z zalewy kukurydzę i fasolę, krótko dusić. Przyprawić solą i pieprzem.

Tortille podpiec w piekarniku 10 min w temp. 180°C. Tortille posmarować jogurtem, włożyć masę mięsną. Placki zrolować, przybrać świeżymi ziołami. Najlepiej podawać na gorąco.

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 800 kcal

SKŁADNIKI :

* Ciasto:
* 15 dag twarogu
* 6 łyżek śmietany
* 8 łyżek oleju
* 30 dag mąki
* 1/2 opakowania proszku do pieczenia
* 20 dag serka z ziołami
* tłuszcz do formy
* Nadzienie:
* 12 czarnych oliwek bez pestek
* 4 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 20 dag pomidorów
* 12 sardynek
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Twaróg wymieszać ze śmietaną, solą, olejem i połową mąki. Wyrobić ciasto. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i wyrobić.

Ciasto podzielić na 4 części, uformować placki, posmarować serkiem ziołowym i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Oliwki posiekać. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać.

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, oliwki i poddusić, aż sos zacznie się gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Mieszankę pomidorowo-cebulową przełożyć na placki, na każdym poukładać po 3 sardynki. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Podawać gorące.

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 500 kcal

SKŁADNIKI :

* 1 i 1/2 kg ziemniaków
* 2 łyżki oleju
* 40 dag bekonu
* 40 dag żółtego sera (np. gouda) w plasterkach
* Sos:
* 200 ml kwaśnej śmietany
* 150 ml jogurtu naturalnego
* szczypta przyprawy typu warzywko
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na pół. Blachę do pieczenia posmarować olejem, lekko oprószyć solą i pieprzem. Na blasze poukładać ziemniaki, przekrojonymi stronami do dołu, i piec 30 minut w temp. 200°C. Pod koniec pieczenia ziemniaki przewrócić na drugą stronę, na wierzchu położyć bekon i ser. Piec dalej 5–10 minut. Podawać z sosem.

Sos: wszystkie składniki z wyjątkiem szczypiorku wymieszać i przyprawić. Przelać do miseczki i posypać szczypiorkiem.

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 5 minut
Kaloryczność: 345 kcal

SKŁADNIKI :

* 25 dag sera koziego z pleśnią (albo innego sera pleśniowego , można też użyć Tofu )
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* po 1/2 strąka papryki zielonej, czerwonej i żółtej
* 4 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki świeżych igieł rozmarynu
* 1/2 łyżeczki nasion kolendry
* 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
* 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
* 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
* listek laurowy
* 2 łyżki orzeszków piniowych
* sól morska gruboziarnista

PRZYGOTOWANIE :

Papryki umyć, oczyścić, pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Rozmaryn posiekać. Nasiona kolendry, kopru i pieprzu utłuc w moździerzu. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić na 8 równych plasterków.

W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć paprykę. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, rozmaryn, kolendrę, koper, pieprz, tymianek, listek laurowy oraz resztę oliwy. Smażyć razem 3–5 min. Zdjąć z ognia, posolić. Ostudzić.

Ser ułożyć na talerzu, polać dressingiem. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Posypać orzeszkami. Podawać ze zrumienionymi kromkami bagietki.

SMACZNEGO !!

  • awatar zakochana_filolozka: rewelacyjne przepisy na pyszne,lekkie przekaski ,wskakuj do znajomych bo bede stalym gosciem ,a dzis biore sie za bagietki brokulowo serowe:)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 380 kcal

SKŁADNIKI :

* 2 małe bagietki
* 6 łyżek serka ziołowego
* 8 liści sałaty
* 25 dag tatara
* łyżeczka musztardy
* 2 łyżki kaparów
* 10 dag wędzonego pstrąga
* 4 plasterki szynki
* 2 łyżeczki natki pietruszki
* 2 rzodkiewki
* cebula
* 8 plasterków boczku
* zielona papryka
* 4 korniszony
* 4 żółtka
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Bułki przepołowić, posmarować serkiem. Umytą sałatę poukładać na bułkach. Paprykę umyć, pokroić w kółka. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Boczek podsmażyć na chrupko. Cebulę obrać, połowę pokroić w plasterki, resztę posiekać. Tatar przyprawić solą, pieprzem, musztardą, wymieszać z siekaną cebulką. Podzielić na 4 części, na środku każdej bagietki ułożyć porcję tatara, formując wgłębienie na żółtko.

Korniszony owinąć szynką i ułożyć razem z boczkiem na bagietce. Z drugiej strony położyć po kawałku pstrąga, paprykę, posmarować serkiem, obłożyć rzodkiewką.

Wszystko posypać kaparami, krążkami cebuli i natką pietruszki.

SMACZNEGO !!

  • awatar moonlight221: Wyglądają smakowicie, tylko to żółtko jakoś mi przeszkadza. Nie mam pomysłu jak to zjeść, żeby się nie rozlało. Zamiast żółtka nałożyłabym tam trochę pokrojonych w kosteczkę korniszonów :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 490 kcal

SKŁADNIKI :

* 40 dag ugotowanych ziemniaków
* 3 liście endywii
* 2 dymki
* 2 pomidory
* 8 filetów ze śledzi
* 4 łyżki jasnego octu winnego
* szczypta cukru
* 3 łyżki oleju
* po łyżce siekanej natki pietruszki i koperku
* 125 ml kwaśnej śmietany
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki pokroić na kawałki. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na części. Cebulę pokroić w plasterki, pomidory w ósemki.

Śledzie podzielić na kawałki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i olejem. Sosem polać ziemniaki, dodać śledzie, pomidory i sałatę. Wymieszać. Natkę i koperek wymieszać ze śmietaną i polać sałatkę.

SMACZNEGO !!
 

 
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 440 kcal

SKŁADNIKI :

* 6 bułeczek
* 6 łyżek masła
* 35 dag pieczonej piersi kurczaka
* opakowanie szpinaku mrożonego
* cebula
* 15 dag sera peccorino
* 2 ząbki czosnku
* gałka muszkatołowa
* sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Bułeczki przekroić na pół i zrumienić w piecu w temp. 180°C. Przestudzić, posmarować masłem.

Cebulę i czosnek obrać, oczyścić, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać szpinak (nierozmrożony). Przyprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Dusić, aż szpinak odparuje.

Na każdą grzankę nałożyć warstwę szpinaku i plasterki kurczaka. Posypać grubo tartym serem.

Zapiekać 10 min w temp. 180°C, do momentu rozpuszczenia się sera. Podać z mieszanką kolorowych sałat z winegretem.

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 4 minut
Kaloryczność: 180 kcal

SKŁADNIKI :

* paczka mrożonych krewetek
* szklanka oleju
* Marynata:
* szczypta kolendry i chili
* dwa ząbki czosnku
* sok z cytryny
* łyżka oliwy
* Sałatka:
* garść rukoli
* pomidor
* ogórek
* łyżeczka oliwy
* 10 dag sera feta
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Krewetki rozmrozić. Zrobić marynatę: oliwę dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, kolendrą, chili, pokrojonym drobno czosnkiem. Krewetki oblać marynatą, wymieszać,pozostawić w lodówce na około dwie godziny. Po tym czasie usunąć z krewetek marynatę.

Do wysokiego garnka wlać olej, rozgrzać. Gdy będzie gorący, wrzucać krewetki, obsmażyć. Wyjąć, osączyć z tłuszczu. Ułożyć na półmisku, skropić oliwą i cytryną. Składniki sałatki pokroić i wymieszać. Podawać z krewetkami.

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 80 ml majonezu (light najlepiej)
* 3 ugotowane na twardo jajka
* 50 g szynki wiejskiej
* 100 g żółtego sera mozzarella
* 100 g pomidorów
* 100 g groszku zielonego w zalewie
* pół pęczka natki pietruszki
* sól
* pieprz

PRZYGOTOWANIE :

* Jajka pokroić na osiem części.
* Szynkę pokroić w paski.
* Ser w kostkę.
* Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na cząstki.
* Groszek odsączyć.
* Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z majonezem.
* Przed podaniem posypać sałatkę posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO !!

  • awatar Aqua123: swietne, ja uzylam bialej mozzarelli iwyszlo extra
  • awatar Venilia: Dziś to wypróbuję. Uwielbiam mozarellę, ale nigsy nie łączyłam jej z majonezem. Pewnie bedzie pycha:)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Czas przygotowania: 85 minut
Kaloryczność: 225 kcal

SKŁADNIKI :

* cebula
* 20 dag dojrzałego camemberta lub brie
* 20 dag sera topionego
* łyżka miękkiego masła
* łyżka kwaśnej śmietany
* 4 łyżki jasnego piwa
* ząbek czosnku
* 1/2 pęczka szczypiorku
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku
* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE :

Szczypiorek umyć, otrzepać z nadmiaru wody i drobno posiekać. Obydwa gatunki sera pokroić w kostkę i rozgnieść widelcem. Wymieszać z masłem, śmietaną i piwem. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Połączyć z masą serową, papryką i kminkiem. Przyprawić pieprzem cayenne.

Obatzter wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószyć papryką i posiekanym szczypiorkiem. Tę typową bawarską przekąskę podawać do piwa z preclami lub z kromką świeżego ciemnego pieczywa.

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 385 kcal

SKŁADNIKI :

* 1 i 1/2 szklanki mąki
* 2 niepełne szklanki mleka
* 4 jajka
* sól
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* 2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
* 3 łyżki musztardy miodowej
* 16 plastrów wędzonego łososia
* olej lub masło do smażenia
* 16 szpadek do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE :

Mąkę wsypać do, garnuszka, dodać jajka, sól, mleko. Dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Ciasto odstawić na 30 minut.

Pieprz zemleć. Musztardę rozrobić odrobiną wody.

Z ciasta usmażyć 16 naleśników. Posmarować musztardą, na każdym położyć plaster łososia, posypać siekanym szczypiorkiem i pieprzem. Zrolować, pokroić na kawałki, nadziać na szpadki do szaszłyków. Podawać podgrzane lub na zimno.

SMACZNEGO !!



 

 
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 20 minut

SKŁADNIKI :

* 500g brokułów
* 100 g ser żółtego
* 3 ząbki czosnku (może być mniej lub więcej w zależności co kto lubi)
* 4 średnie bagietki (oczywiście można zastąpić jedna dłuuuga bagietka)
* 1 łyżka majonezu
* trochę oliwy z oliwek
* sol, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Brokuły podzielić na różyczki, następnie ugotować je na miękko (nawet mogą się rozgotować) w osolonej wodzie ok 20 min. W międzyczasie pokroić ser żółty na drobna kosteczkę. Po ugotowaniu przecedzić przez sitko, następnie wyłożyć na talerz i widelcem rozdrobnić je na papkę. Dodać łyżkę majonezu, sol, pieprz oraz polać to odrobina oliwy z oliwek, wymieszać tak aby otrzymać zwarta masę.

Bagietki przekroić na pól, posmarować masłem, nakładać masę. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15-20 min.

Podawać z sałata lodową, sosem czosnkowym (jeśli czosnku Wam nie dosyć) lub keczupem. Polecam również dodać do masy pokrojona w kostkę salami lub inna wędlinkę jeśli nie możecie żyć bez mięsa

SMACZNEGO !!


 

 
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut

SKŁADNIKI :

* mąki kukurydzianej 1/3 szklanki
* 3/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 25 surowych obranych krewetek
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 3-4 białka
* olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE :

1.Naciąć wzdłuż krewetki (trzeba uważać aby nie naciąc ich całkowicie)

2.Każdą krewetkę rozłożyć jak książkę (lekko spłaszczyć ręką)

3. Na 1 talerzu wymieszć mąkę z solą i pieprzem

Na 2 talerzu ubite białka

Na 3 talerzu wiórki kokosowe

4. Obtaczać krewetki kolejno w mące, jajku i wiórkach kokosowych

5.Smażyć 1 minutę!!

SMACZNEGO !!

  • awatar Gość: to może być nawet ciekawe ;) ja lubię krewetki i kokos...nie jadłam tego w takim połączeniu jeszcze :)
  • awatar Gość: o tak, zdecydowanie ta potrawa zagosci u mnie dzisiaj na kolacje. misio sie ucieszy:)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 230 kcal

SKŁADNIKI :

* 3 pomidory
* niewielka słodka papryka
* mała ostra papryczka
* 3 suszone pomidory w oliwie
* opakowanie sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego
* puszka białej fasoli
* kilka pomidorków koktajlowych
* mały pęczek mięty


PRZYGOTOWANIE :

Świeże pomidory sparzyć, zahartować, obrać, wyjąć pestki, pokroić na ćwiartki. Papryki ostrą i słodką umyć, oczyścić, pokroić w paski. Suszone pomidory osączyć z oliwy i także pokroić w paski.

Fasolę osączyć z zalewy. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Miętę opłukać, posiekać.

Sos sałatkowy wymieszać z wodą i olejem według przepisu na opakowaniu.

W misce połączyć wszystkie składniki sałatki, zalać sosem i wymieszać. Odstawić na 30 min.

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 400 kcal

SKŁADNIKI :

* 0,5 piersi z kurczaka
* 4 pity do tortilli (kupne w sklepie, śr. ok 23 cm)
* pomidor
* sałata lodowa
* majonez
* ketchup
* jajko
* odrobina mleka
* bułka tarta (3 łyżki)
* mąka (łyżka)
* płatki kukurydziane (garść)
* ostra papryka
* pieprz cayenne
* sól
* przyprawa do kurczaka
* curry
* olek do smażenia

PRZYGOTOWANIE :

Oczyszczonego kurczaka kroimy w niewielkie kawałki (powinno wyjść ok. 12). Solimy i posypujemy przyprawą do kurczaka.

Rozgrzewamy olej, najlepiej w wysokim naczyniu (kurczak musi być całkowicie przykryty).

Jajko bełtamy z mlekiem (1 łyżką), dodajemy paprykę, pieprz, sól i curry, następnie dokładnie mieszamy.

Mąkę mieszamy z bułką tartą oraz pokruszonymi płatkami.

Kawałki kurczaka maczamy najpierw w panierce (bułka z mąką), następnie w jajku i ponownie w panierce (powyższy schemat jest ważny, aby uzyskać chrupiącą panierkę).

Smażymy do uzyskania złotego koloru.

W tym czasie podgrzeamy w mikrofalówce tortillę (króciutko, aby tylko była ciepła, zbyt długie trzymanie w mikrofali całkowicie wysuszy tortillę na wafla)/

Na tortilli rozkładamy liść sałaty, wrzucamy kurczaka, pokrojonego na niewielkie kawałki pomidora, polewamy ketchupem oraz majonezem.

Zawijamy (najpierw jeden róg, potem drugi , a następnie spód) w stylu twistera.

SMACZNEGO !!

  • awatar mawik: Czy znasz coś takiego jak program OutCook? http://www.outcook.pl/ można sobie dodawać przepisy do niego.
  • awatar stylish.: przyda mi się :) zdjęcia twojego autorstwa?
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›