• Wpisów:116
  • Średnio co: 39 dni
  • Ostatni wpis:12 lata temu, 20:58
  • Licznik odwiedzin:70 507 / 4586 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 
Czas przygotowania: 15 minut
Czas zapiekania: 15 minut

SKŁADNIKI :

* 12 pieczarek
* 15 dag szpinaku
* ząbek czosnku
* cebula
* 10 dag boczku
* 2 łyżki masła
* pęczek natki
* 10 dag sera żółtego
* 4 dag orzeszków piniowych
* 2 łyżki śmietany 36%
* gałka muszkatołowa
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Pieczarki umyć, odciąć trzonki (odrzucić), kapelusze odłożyć.

Szpinak umyć, zblanszować we wrzątku, odcedzić. Posiekane czosnek, cebulę i boczek poddusić na łyżce rozgrzanego masła, dodać szpinak, odstawić do ostygnięcia. Do farszu dodać posiekane natkę, ser, orzeszki, śmietanę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką.

Faszerować pieczarki. Piec na złoto w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem przez 10–15 min w temp. 200˚C.

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 20 dag ryżu
* 50 dag mielonej wieprzowiny
* 2 cebulki dymki
* 2 ząbki czosnku
* kawałek kłącza imbiru (ok. 2 cm)
* jajko
* 3 łyżki sosu sojowego
* łyżka wina ryżowego
* szczypta cukru
* kilka łyżek mąki
* 4–6 liści kapusty chińskiej
* sos sojowy

PRZYGOTOWANIE :

Poprzedniego dnia wieczorem ryż zalać przegotowaną wodą tak, aby cały był przykryty. Rano przesypać go na sitko, zostawić do odcieknięcia.

Dymki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. Mięso przełożyć do miseczki, dodać dymkę, czosnek i imbir, wbić jajko, wlać sos sojowy i wino ryżowe, przyprawić cukrem. Dokładnie wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodać trochę mąki.

Osączony ryż przełożyć do płaskiego naczynia i obtoczyć w nim kulki mięsne tak, aby całe były pokryte ryżem.

Liście kapusty umyć i osuszyć. Wyłożyć nimi koszyk do gotowania na parze, poukładać na nich kulki, zachowując odstępy. Gotować na parze pod przykryciem ok. 30 minut. Podawać z sosem sojowym.

SMACZNEGO !!

  • awatar tysiak: reklama twojego bloga na o2.pl "Pyszne przepisy na dobre jedzonko (BLOG) »" tak to wygląda: http://img16.imageshack.us/my.php?image=instrukcjakopiaq.jpg pozdrawiam
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
SKŁADNIKI :

* opakowanie makaronu ryżowego (25 dag)
* 2 filety z piersi kurczaka (ok. 20 dag)
* 25 dag zielonego groszku
* kawałek białej kapusty (10 dag)
* cebula
* 4 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki oleju
* słodka papryka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Filety z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Kapustę oczyścić, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać.

Olej rozgrzać na patelni, włożyć kurczaka, usmażyć z każdej strony, zdjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, kapustę i zielony groszek, wymieszać, smażyć kilka minut. Dodać makaron i kurczaka, wlać sos sojowy, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzać.

SMACZNEGO !!


 

 
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Kaloryczność: 690 kcal

SKŁADNIKI :

* 1 kaczka średniej wielkości (ok. 2 kg)
* 10 dymek
* ogórek
* 6 łyżek sosu sojowego
* 2 łyżki miodu
* łyżka mąki ziemniaczanej
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* łyżeczka octu winnego
* łyżeczka oleju
* łyżka przyprawy 5 smaków
* szczypta pieprzu
* 25 dag powideł śliwkowych
* 1/4 łyżeczki imbiru
* 3 łyżki sosu sojowego
* łyżka sherry
* po 1/4 łyżeczki cynamonu i ostrej papryki
* łyżeczka prażonego sezamu
* 25 dag mąki
* szklanka wrzącej wody
* 2 łyżki oleju sezamowego
* olej


PRZYGOTOWANIE :

Glazura: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami glazury. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i ponakłuwać widelcem. Tuszkę posmarować glazurą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 200°C.

Placki: do mąki wlać wrzątek, dolać olej i wyrobić ciasto. Odstawić na 15 min. Uformować wałek o śr. 6 cm, pokroić w krążki grubości 1 cm. Posmarować olejem z jednej strony, złożyć po 2, stykając natłuszczonymi stronami i rozwałkować na placki śr. 15 cm.

Usmażyć na gorącym oleju, rozdzielić.

Sos: wszystkie podane składniki (z wyjątkiem sezamu) dokładnie wymieszać. Mieszając podgrzewać w rondelku ok. 5 minut. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać sezam i schłodzić. Dymkę i ogórek pokroić w zapałkę.

Mięso kaczki(pieczone do miękkości) pokroić na plasterki. Podawać na plackach, z warzywami i sosem.

SMACZNEGO !!


 

 
SKŁADNIKI :

* 20 dag makaronu ryżowego
* 20 dag chudej wołowiny, np. rostbefu
* strąk papryki (lub po 1/2 strąka czerwonej i zielonej)
* pęczek dymki lub 2 cebule
* 10 dag kukurydzy z puszki
* 3 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki oleju
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.

Mięso i paprykę pokroić w paski. Dymki obrać, pokroić w piórka, szczypior dymki posiekać. Olej rozgrzać w woku lub na patelni, wrzucić wołowinę, smażyć kilka minut ze wszystkich stron.

Dodać dymkę i paprykę, wymieszać, smażyć 2-3 minuty. Dodać makaron, osączoną kukurydzę i sos sojowy, wymieszać, smażyć kilka minut.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorem.

czas przygotowanie : 25 minut

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 40 dag wieprzowiny
* 5 łyżek mąki
* 3 łyżki sosu sojowego
* 2-3 plasterki ananasa z puszki
* strąk zielonej papryki
* marchewka
* cebulka dymka ze szczypiorem
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki keczupu
* olej
* sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Wieprzowinę pokroić w małą kostkę, posmarować sosem sojowym, obtoczyć w mące.

Ananasa osączyć, pokroić na małe kawałki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w małą kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w małą kostkę. Dymkę obrać, pokroić w krążki, szczypior posiekać. Czosnek obrać, posiekać.

Olej rozgrzać w woku lub na patelni, przesmażyć czosnek. Włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę, ananasa i dymkę ze szczypiorem, mieszając smażyć 5 minut.

Keczup wymieszać z 3 łyżkami zalewy ananasowej, wlać na patelnię, chwilę dusić, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem.

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 1/2 kg piersi indyka
* kawałek świeżego imbiru
* ząbek czosnku
* 7 łyżek sosu sojowego
* pęczek dymki
* strąk czerwonej papryki
* mała cukinia
* puszka moreli (40 dag)
* 15 dag pieczarek
* pęczek natki
* 15 dag kiełków sojowych
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki octu winnego
* sól, pieprz, cukier


PRZYGOTOWANIE :

Czosnek i imbir posiekać. Wymieszać z 3 łyżkami sosu sojowego. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z marynatą.

Warzywa oczyścić, umyć. Dymki pokroić ukośnie w grube krążki. Paprykę pokroić w paseczki, cukinię w plasterki. Morele przepołowić, syrop zachować.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Natkę opłukać, posiekać. Kiełki sparzyć, przelać zimną wodą, osączyć.

Olej rozgrzać, włożyć osączone mięso, mieszając smażyć 3 minuty. Dodać paprykę, cukinię, pieczarki, morele oraz dymkę, smażyć jeszcze 3 minuty.

Wlać 150 ml syropu z moreli, ocet, resztę sosu sojowego, wymieszać, przyprawić. Posypać kiełkami i natką.

czas przygotowanie : 30 minut

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 4 paluszki krabowe (surimi)
* ogórek sałatkowy
* 1/2 dojrzałego awokado
* łyżka soku cytrynowego
* 25 dag gotowanego ryżu do sushi
* łyżka chrzanu wasabi
* 2 duże płaty wodorostów nori
* 4 łyżki kawioru

PRZYGOTOWANIE :

Surimi i ogórek rozciąć wzdłuż na połowy. Z ogórka wyjąć nasiona. Paluszki i ogórek pociąć na plastry ok. 1/2 cm. Awokado pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny.

Rozwinąć płat nori, ułożyć na stole gładką stroną do góry. Poukładać wzdłuż surimi i ogórek, zrolować. Ułożyć na stole ciasno zlepioną połowę ryżu, zrolować wokół zwiniętego nori.

Drugi płat nori posmarować wasabi, ułożyć resztę surimi, dodać awokado. Zwinąć tak, by ryż był na wierzchu, obtoczyć w kawiorze.

czas przygotowanie : 30 minut

SMACZNEGO !!

  • awatar Gość: :)
  • awatar Gość: Wygląda apetycznie :P
  • awatar CaRioCa: mooje ulubioone;)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 20 minut
Kaloryczność: 120 kcal

SKŁADNIKI :

* 2 bakłażany
* 6 pomidorów
* po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
* 3 cukinie
* 2 cebule
* 4 ząbki czosnku
* oliwa
* tymianek
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posypać solą. Odstawić na 20 minut.

Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać, pokroić w kostkę.

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Cukinie umyć, pokroić w grubą
kostkę. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Bakłażany opłukać z soli, dobrze osączyć, pokroić w grubą kostkę.

W rondlu na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać bakłażany, paprykę, cukinię.

Doprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku. Smażyć ok. 10 minut. Dodać pomidory, wymieszać.
Dusić kolejne 10 minut. Podawać z ryżem.

SMACZNEGO !!



  • awatar malutkaosóbka: mam pytanie ... czy Ty wszystkie te przepisy wypróbowałaś?
  • awatar Gość: Nawet nie wiesz do jak wielu rzeczy mogą przydać się Tobie feromony! Zobacz jeśli chcesz! http://www.feromony.pl/prp331 nom
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 280 kcal

SKŁADNIKI :

* 40 dag pomidorków koktajlowych
* 8 jajek
* 5 dag masła
* 2 łyżki śmietany
* 5 dag tartego parmezanu
* oliwa
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Pomidorki umyć, osuszyć. Ułożyć w okrągłych foremkach do zapiekania, wysmarowanych oliwą.
Każdy pomidorek posmarować masłem.

Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną. Wsypać parmezan, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać.

Masą jajeczną zalać pomidorki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 5–10 min w temp. 200°C. Podawać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą z winegretem.

SMACZNEGO !!

  • awatar Gość: Próbowałam tego tylko na słodko, czas na zmiany. Wygląda świetnie:)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 485 kcal

SKŁADNIKI :

* 30 dag dużych liści kapusty włoskiej
* 2 szalotki
* ząbek czosnku
* łyżka masła
* 2 czerstwe bułeczki
* 75 dag mięsa mielonego (mieszanego lub jagnięciny)
* 2 puszki pomidorów (80 dag)
* 15 dag łagodnego sera (np. ementaler lub gruyere)
* masło do formy
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Bułeczki namoczyć w letniej wodzie. Kapustę blanszować 4 minuty w osolonym wrzątku, wyjąć, szybko opłukać lodowatą wodą i osączyć. Szalotki i czosnek obrać i zeszklić na gorącym maśle, zdjąć z ognia.

Mięso wymieszać z odciśniętymi i rozdrobnionymi bułeczkami, szalotkami, solą i pieprzem. Pomidory osączyć, pokroić, przyprawić solą i pieprzem.

1/3 pomidorów włożyć do formy natłuszczonej masłem, na nich położyć 1/3 kapusty włoskiej, potem 1/3 mięsa mielonego i powtórzyć tę czynność jeszcze dwukrotnie.

Piec 30 minut w temp. 200°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.

SMACZNEGO !!

 

 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 5 minut
Kaloryczność: 370 kcal

SKŁADNIKI :

* 30 dag startego parmezanu
* czerwona i żółta papryka
* cukinia
* cebula
* pomidor
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki oregano
* łyżka oliwy
* garść listków bazylii
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Na rozgrzaną teflonową patelnię wsypywać po 3 łyżki parmezanu, formując cienkie krążki. Usmażyć rumiane placuszki. Delikatnie zsunąć je na pergamin, pozostawić do wystygnięcia.

Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, wkładać kolejno: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i na koniec pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i oregano, dusić do całkowitego odparowania.

Na talerzu ułożyć na przemian placki z parmezanu i warzywa. Na ostatnim placku położyć warstwę warzyw i udekorować bazylią.

SMACZNEGO !!

 

 
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 650 kcal


SKŁADNIKI :

* 4 duże, dojrzałe gruszki
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1/2 laski wanilii
* tabliczka gorzkiej czekolady
* łyżka masła
* 50 ml brandy
* 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
* 12 kulek lodów waniliowych

PRZYGOTOWANIE :

Do rondla wlać 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodać cukier i wanilię, gotować pod przykryciem 5 minut. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek, wydrążyć nasiona.

Gruszki ustawić pionowo w syropie i gotować 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjąć, osączyć i ostudzić. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół.

Do rondelka wlać 3 łyżki wody, dodać masło, wrzucić pokruszoną czekoladę, wlać brandy i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdjąć z ognia.

Czekolada
Najlepiej rozpuszczać ją na parze, na bardzo małym ogniu. Jeśli zbytnio się rozgrzeje, może się zważyć.

ŁADNIE PODANE
Na talerzach położyć po trzy kulki lodów waniliowych, w środek wstawić pionowo gruszkę, polać gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów. Jeżeli gruszki podamy przekrojone na pół, to miejsca po gniazdach nasiennych możemy wypełnić np. owocem jeżyny lub konfiturą pomarańczową.

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 1/2 szklanki białej fasoli
* 2 młode marchewki
* 2 małe pory
* 15 dag fasolki szparagowej
* mała cukinia
* 3 pomidory
* 1/2 szklanki zielonego groszku
* mały ziemniak
* seler naciowy
* szalotka
* 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
* 5 dag makaronu
* 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
* 2 ząbki czosnku
* 5 dag tartego parmezanu
* 6 łyżek oliwy
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Fasolę namoczyć, gotować godzinę w osolonej wodzie, odcedzić. Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić.

Warzywa (z wyjątkiem cukinii) zagotować w bulionie, dodać białą fasolę, gotować 15 minut, dodać cukinię, gotować jeszcze 15 minut. Włożyć makaron, przyprawić solą i pieprzem. Zupę gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.

Pistou: w moździerzu utrzeć bazylię z czosnkiem, wymieszać z parmezanem. Stale mieszając dodawać po kropli oliwę i odrobinę wywaru, aż powstanie rzadki sos. Pistou wlać do zupy i wymiesza

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 40 dag makaronu świderki
* 2 średnie cukinie
* pęczek mieszanych ziół (bazylia, tymianek, mięta)
* 3 papryki kolorowe
* spora czerwona cebula
* 15 dag sera feta
* 1/4 szklanki oliwy
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Cukinie i papryki umyć. Z cukinii odciąć końce, pokroić w małą kostkę. Papryki przekroić, oczyścić z pestek i białych błon, także pokroić w małą kostkę.

Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Zioła umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody, osuszyć, drobniutko posiekać. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Dobrze osączyć, gorący wymieszać z sosem warzywnym. Każdą porcję posypać fetą pokruszoną na małe kawałeczki. Udekorować całymi listkami bazylii.

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 16 płatów lasagne
* 2 łyżki startego parmezanu
* tłuszcz do formy

SOS POMIDOROWY:
* puszka krojonych pomidorów
* cebula
* łyżka masła
* cukier
* sól, pieprz

FARSZ MIĘSNY:
* 50 dag mielonej wołowiny
* marchewka
* cebula
* puszka krojonych pomidorów
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 2 liście laurowe
* 150 ml czerwonego wina
* 100 ml bulionu warzywnego
* sól, pieprz

FARSZ SZPINAKOWY:
* 50 dag świeżego szpinaku
* cebula
* ząbek czosnku
* 8 dag sera ricotta
* łyżka oliwy
* 4 posiekane liście szałwii
* 3 łyżki śmietany
* jajko
* gałka muszkatołowa
* sól, świeżo mielony pieprz

SOS BESZAMELOWY:
* 2–3 łyżki masła
* 3 łyżki mąki
* 750 ml mleka
* kawałek skórki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE :

Sos pomidorowy: cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem, wymieszać. Dusić 10 min.

Farsz mięsny: marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać, wraz z marchewką poddusić na maśle. Dodać mięso, smażyć 10 min. Wlać wino, zagotować. Dodać pomidory, pietruszkę, liście laurowe i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Wlać bulion, wyjąć liście laurowe, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Farsz szpinakowy: szpinak umyć, blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Odcedzić, dobrze osączyć i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Szpinak wymieszać z ricottą, szałwią, śmietaną, jajkiem, cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę, lekko podsmażyć (nie rumienić). Cały czas mieszając wlać mleko, dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu, mieszając, aż beszamel zgęstnieje.

Na dno natłuszczonej formy żaroodpornej wlać trochę beszamelu. Ułożyć warstwę płatów lasagne, polać beszamelem, ułożyć warstwę szpinaku i znów płaty lasagne. Polać beszamelem i wyłożyć całość mielonego mięsa. Przykryć płatami lasagne, wlać resztę beszamelu. Na wierzchu ułożyć pozostały szpinak, resztę płatów. Zalać sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Piec 40 min w temp. 200°C.

SMACZNEGO !!






 

 
SKŁADNIKI :

* 1/2 litra śmietanki kremówki
* 5 g żelatyny
* 10 dag białego cukru
* laska wanilii
* szczypta cynamonu
* owoce świeże
* lub z puszki, wedle możliwości i upodobania

PRZYGOTOWANIE :

Żelatynę zalać 10 ml śmietanki. Jeśli jest w płatach, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Pozostałą śmietankę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia.

Do śmietanki dodać żelatynę, zagotować, mieszając, aż się rozpuści. Gorący deser wlać do miseczek, wystudzić i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Nożem odkroić brzegi deseru od ścianek naczynia. Dno naczynia zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, odwracać i kłaść na talerzyku. Udekorować.

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 2 żółtka
* 5 łyżek brązowego cukru
* 2 łyżki wina marsala (lub białego wina deserowego)
* szklanka śmietanki kremówki
* 20 dag różnych owoców świeżych lub konserwowych


PRZYGOTOWANIE :

Żółtka z cukrem ubijać za pomocą trzepaczki, aż powstanie gładka, jasna, puszysta masa. Wlać łyżkę wina i dalej ubijać. Umieścić miskę na garnku z gotującą się wodą i stale ubijać masę około 15 minut, aż krem podwoi swoją objętość. Zdjąć z ognia, wystudzić (UWAŻAJ , ŻEBY ŻÓŁTKA SIĘ NIE ŚCIĘŁY !!! )
Śmietankę ubić, wlać resztę wina i dalej ubijać. Połączyć delikatnie z masą jajeczną. Przełożyć do pucharków, udekorować owocami.

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

* 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
* 3 łyżki konfitury malinowej
* 2 duże jajka
* 2 duże białka
* 1 szklanka mleka (3,2% lub 2%)
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1/4 łyżeczki soli
* 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki
* 500g twarożku
* 1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE :

Utrzeć dokładnie truskawki z 1/4 szklanki cukru i konfiturą malinową w malakserze
Utrzeć staranie w mikserem całe jajka ,białka, mleko, oliwę, łyżeczkę cukru i sól.Dodać szklankę mąki i utrzeć gładkie ciasto.Odstawić na 30 minut.
Nasmarować oliwą teflonową patelnię o średnicy 25cm i postawić ją na średnim ogniu.Wlać mniej więcej 1/4 szklanki ciasta na patelnię i rozprowadzić po całym dnie.Smażyć 10 sekund, aż naleśnik przyrumieni się lekko od spodu.Przełożyć na talerz przykryty pergaminem.Uśmażyć pozostałe naleśniki, rozdzielając je na talerzu warstwami pergaminu do pieczenia
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.Lekko nasmarować formę do pieczenia.
Wymieszać pozostałą 1/4 szklanki cukru, 3 łyżki mąki, twarożek i esencję waniliową w średniej misce.Ułożyć naleśnik na blacie i nałożyć na środek 2 łyżki nadzienia.Złożyć boki na nadzienie, a następnie zwinąć naleśnik w rulonik.Przygotować w ten sam sposób pozostałe naleśniki i ułożyć w formie, złączeniem do dołu.Piec 10-15 minut, aż zrobią się lekko chrupiące.
Polać cztery talerze sosem truskawkowym, ułożyć na każdym po 2 naleśniki i podawać.

SMACZNEGO !!

 

 
SKŁADNIKI :

200 g Jeżyn
200 g Malin
200 g jagód
200 g truskawek
1 litr mleka(może być kokosowe,sojowe)
4 łyżeczki cukru pudru
4 kosteczki lodu

PRZYGOTOWANIE :

Zmiksuj owoce z połową mleka, cukrem i kostkami lodu.
Dodaj resztę mleka.(w razie potrzeby dodaj więcej cukru)
Do drinka można dolać dowolny alkohol ( wersja dla dorosłych)

SMACZNEGO !!
 

 
SKŁADNIKI :

1/2 szklanki wrzątku
1/2 szklanki czerwnego porto
1 goździk
skórka pomarańczowa
cukier

PRZYGOTOWANIE :

Wodę zagotowujemy ze skórką i goździkami, dodajemy cukier i w wazie ponczowej mieszamy z alkoholami. . Koniec roboty...Teraz pozostaje tylko dobrze się bawić
 

 
SKŁADNIKI :

* 6 białek
* cukier (na każde białko - 15ml)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu winnego lub czerwonego winegret
* starte wiórki czekoladowe
* 2 łyżki mąki kukurydzianej

Na wierzch

* 500 ml śmietany kremówki takiej 30%
* 2 garście malin lub brzoskwiń,jeżyn co kto woli
* 2-3 tabliczki czekolady (starte na wiórki) do dekoracji

PRZYGOTOWANIE :

Wyciśniętą cytryną wysmarować miskę i ubijać białka – nie za sztywno. Dodać cukier (na każde biało 4 łyżki – 15 ml cukru), łyżkę octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej (dzięki temu Pavlova jest ciągnący), kakao i wiórki czekoladowe. Całość mieszać delikatnie, wprowadzając powietrze.
Na pergaminie wyłożonym na blaszkę odrysować okrągły kształt od dna tortownicy. Wylać w niego ciasto i uformować w miarę regularny okrąg. Piec: 180°C(ok. 10 min.) na początku, potem 150°C(ok.50 min.) . Studzić w piekarniku, a następnie przełożyć tort na paterę dołem do góry.
Ubić śmietanę i wyłożyć ją na ciasto. Posypać malinami i ozdobić startymi wiórkami czekolady.

SMACZNEGO !!


  • awatar eksa: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis40787.html Przepis na te ciasto.
  • awatar StarHair: mniam uwielbiam bezy a takie połączenie musi byc naprawde smaczne
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
SKŁADNIKI :

* 1 kg brzoskwiń
* 25 dag malin
* 1 szklanka cukru
* 300 ml śmietanki kremówki
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka żelatyny
Ciasto:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 2/3 szklanki cukru
* 10 dag masła
* 2 jajka
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE :

Cynamonowe ciasteczka z owocami - sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: cukier (1 łyżkę odłóż do posypania ciasteczek), mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i sodę wymieszaj i posiekaj z masłem. Jajka ubij (1 łyżkę ubitych jajek odłóż do posmarowania ciasteczek), wymieszaj z jogurtem, dodaj do suchych składników i delikatnie zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm na stolnicy posypanej mąką i wytnij z niego krążki lub serduszka. Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz na złoty kolor przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, a następnie ostudź. Brzoskwinie przekrój na pół, z każdej usuń pestkę, miąższ pokrój na plasterki. Cukier zalej 1 szklanką wody, zagotuj i mieszaj, aż się rozpuści. Syropem zalej brzoskwinie i ostudź. Żelatynę namocz i rozpuść według przepisu na opakowaniu. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami schłodzoną żelatynę. Ciasteczka przekrój w poprzek, przełóż plasterkami brzoskwiń, bitą śmietaną i malinami, polej syropem z brzoskwiń, posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO !!


 

 
SKŁADNIKI :

* cztery białe bułki - np. kajzerki, może tez byc ciabatta
* 2 opakowania sera mozzarella
* kawałek sera żółtego np. gouda
* kilka pomidorków koktajlowych
* 4 plasterki szynki - wg. uznania np. staroplska
* świeża lub suszona bazylia
* inne zioła suszone jak oregano, majeranek, tymianek
* warzywa do bruschetty lub bruschetta - można kupic w delikatesach
* masło
* 1 duży ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE :

Przekroic bułki na połówki i zapiekac przez ok. 3 min. w piekarniku wcześniej nagrzanym do tepm. 180 stopni. Wyciągnąć bułki i nasmarować je masłem połączonym z pieprzem, solą, przecisniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną bruschetty. Następnie pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe ułożyć na bułkach, przykryć plastrem szynki, kawałkiem mozarelli oraz posypać startym na tarce żółtym serem. Na koniec wszystko posypać ziołami i przyprawami. Zapiekać w piekarniku przez około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika przystroić na wierzchu świeżą bazylią oraz odrobiną bruschetty.

SMACZNEGO !!