• Wpisów:116
  • Średnio co: 39 dni
  • Ostatni wpis:12 lata temu, 20:58
  • Licznik odwiedzin:70 504 / 4586 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 
SKŁADNIKI :
* kg filetów z mintaja
* 3 łyżki oleju
* 2 czerwone papryki
* 2 cebule
* 2 pomidory
* łyżeczka słodkiej papryki w proszku
* szklanka bulionu warzywnego
* łyżka mąki
* szklanka gęstej śmietany
* po 2 łyżki natki pietruszki i koperku
* sól

PRZYGOTOWANIE :

Rybę oprószyć solą, usmażyć na oleju i przełożyć do rondla.

Papryki oczyścić i pokroić w paski. Cebule obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, usmażyć wraz z cebulą na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby i oprószyć papryką. Dodać pokrojoną paprykę, wlać gorący bulion i dusić do miękkości. Przyprawić solą i zmiksować. Przełożyć do rondla z rybą i dusić 10 minut.
Mąkę połączyć ze śmietaną, dodać do potrawy i mieszając, zagotować. Paprykarz posypać zieleniną. Podawać z kluskami kładzionymi i sałatą z ogórkiem.

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura

 

 
SKŁADNIKI :
* 2 duże bakłażany
* papryka ( zielona , czerwona , żółta)
* 4 łyżki oliwy
* 2 łyżki utartego parmezanu
* 20 dag boczku
* 100 g kukurydzy
* 100 g zielonego groszku
* 1 duża cebula
* mały koncentrat pomidorowy

PRZYGOTOWANIE :

Farsz :
Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę , paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę , boczek też pokroić w kostkę . Wszystko razem usmażyć dodać do warzyw kukurydzę i groszek . Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Dusić warzywa około 10 min , mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą . Zestawić z ognia i poczekać aż wystygnie .

Bakłażany :
Umyć i przekroić na pół . Wydrążyć łyżką gniazda nasienne . Natrzeć bakłażany oliwą z oliwek lub olejem roślinnym . Nasolić , popieprzyć . Napełnić bakłażany farszem . Włożyć gotowe bakłażany do naczynia żaroodpornego i oprószyć serem ( starty parmezan lub inny twardy ser) . Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec przez 20 minut . Podawać z pieczywem lub z ryżem .

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura

 

 
SKŁADNIKI :

* 1 kg ziemniaków
* 10 dag startego żółtego sera
* 2 cebule
* łyżka masła
* jajko
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* łyżeczka mielonej słodkiej papryki
* 1/2 szklanki bułki tartej
* 1/2 l oleju do smażenia
* sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obrać i umyć. Ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na maśle.

Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, cebulę, starty żółty ser. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rumiano w głębokim rozgrzanym oleju. Podawać do ryby.

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura


 

 
SKŁADNIKI :

* opakowanie sera typu feta
* czerwona papryka marynowana
* po 15 oliwek zielonych i czarnych
* kilka pieczarek marynowanych
* 2 ząbki czosnku marynowanego
* po łyżce suszonego oregano i rozmarynu
* 3 łyżki oliwy
* łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE :

Fetę i paprykę pokroić w równą kostkę.
Połączyć z osączonymi oliwkami, pieczarkami i czosnkiem. Oprószyć oregano i rozmarynem.
Skropić sosem z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.

 

 
SKŁADNIKI :

12 dkg czekolady gorzkiej
12 dkg masła
12 dkg cukru pudru
6 jajek
1 laska wanilii
sól
8 dkg mąki
12 dkg mielonych migdałów
10 dkg konfitury morelowej
30 dkg polewy czekoladowej

PRZYGOTOWANIE :

Czekoladę roztopić i trzymać w cieple. Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z 1/3cukru pudru i żółtkami na pulchną masę. Wmieszać miąższ z laski wanilii, szczyptę soli i letnia rozpuszczoną czekoladą. Białka ubic z resztą cukru pudru na sztywno i połączyć z jajeczno-czekoladową masą. Wmieszać mąkę ze zmielonymi migdałami i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Piec ciasto 50 min. Ostudzony przekroić na dwa krążki i przełożyć przetartą konfiturą morelową. Złożyć i polać polewą czekoladową. Oryginalnie tort powinien mieć jeszcze zrobiony biała kuwertura napis ‘Sacher’ i ozdobiony być kandyzowanymi fiołkami.

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura

 

 
SKŁADNIKI :

Biszkopt:

2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanka mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu.

Krem:

Krem do tortów o smaku śmietankowym lub waniliowym
300 ml mleka
1 op. wiórków kokosowych 75g,
1 op. 75g płatków migdałowych lub mielonych migdałów (1 łyżkę migdałów odłożyć do posypki)
2 łyżki cukru pudru
aromat do ciasta migdałowy i kokosowy - opcjonalnie

Posypka:

łyżka cukru
1 łyżka mielonych migdałów
1/2 op. 75g wiórków kokosowych
łyżka masła
Dodatkowo alkohol do nasączenia biszkoptu lub dowolny poncz (ja użyłam advocata rozcieńczonego pół na pół z wodą)

PRZYGOTOWANIE :

Przygotować biszkopt: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Ubić. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie. Na tortownicę z wysmarowanym olejem i posypanym mąką dnem wylać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C. Po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień biszkopt podzielić na dwie części. Każdą nasączyć alkoholem / ponczem.
Krem przygotować wg wskazówek na opakowaniu, podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielone wiórki kokosowe, 2 krople aromatu kokosowego i łyżkę cukru pudru. Do drugiej dodać zmielone migdały, 2 krople aromatu migdałowego i łyżkę cukru pudru. Przygotować posypkę: przesmażyć na złoty kolor na Kasi z łyżką cukru pozostałe wiórki i migdały. Ostudzić. Przełożenie ciasta: biszkopt-krem kokosowy-biszkopt-krem migdałowy-posypka. Tort schłodzić przed podaniem co najmniej 2h.

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura


 

 
SKŁADNIKI :

filety śledziowe ( 4 płaty )
olej roślinny
musztarda
cukier
cebula (duża)
śmietana
gorczyca
1 żółtko
ocet (2 łyżki)
sól

PRZYGOTOWANIE :

Filety śledziowe wymoczyć (około 30 min w wodzie). Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę , zalać 4 łyżkami oleju i 2 łyżkami octu . Do cebuli dodać pół łyżeczki cukru i szczyptę soli . Cebulę macerować około 30 min.
Do musztardy (cały słoiczek ) dolać 1 łyżkę wody, żółtko i śmietanę , wymieszać ,dosypać gorczycy (całe opakowanie) a następnie dodać zmacerowaną cebulę z olejem i octem i wymieszać . Śledzie przełożyć do głębokiego naczynia i zalać sosem musztardowym .

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura
 

 
SKŁADNIKI :

* 30 dag ryżu krótko ziarnistego,
* 330 ml wody,
* 5 dag posiekanego wędzonego łososia,
* 2 łyżki posiekanego marynowanego imbiru,
* 2 posiekane dymki (szczypior),
* 2 łyżeczki czarnego sezamu

PRZYGOTOWANIE :

1. ryż płuczemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut; zestawiamy garnek z ognia i trzymamy pod przykryciem przez kolejne 20 minut
2. sezam prażymy na suchej patelni (ok. 2 min.)
3. mieszamy składniki nadzienia: łososia, dymkę i imbir
4. z ryżu (czubata łyżka) formujemy kulki i każdą z nich nadziewamy dwoma łyżeczkami farszu
5. gotowe kuleczki posypujemy sezamem

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura
  • awatar Gość: przepis zaczerpnięty z: http://kuchniajaponska.blox.pl/2009/02/pulpeciki-ryzowe.html
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
SKŁADNIKI :

* ugotowane mięso z jednego dużego kraba
* 1 l dashi (wywar z białej rzodkwi)
* 3 jajka
* 4 młode dymki
* sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

1. zagotowujemy dashi
2. mięso kraba kroimy na kawałki "na jeden kęs", dymki drobno siekamy
3. umyte i sparzone jajka wbijamy do miseczki i lekko bełtamy; masę jajeczną wlewamy do dashi i mieszamy
4. dorzucamy mięso
5. doprawiamy solą i pieprzem
6. przelaną do miseczek zupę posypujemy dymką

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura
  • awatar Gość: a źródłem przepisu jest: http://kuchniajaponska.blox.pl/2009/02/zupa-krabowo-jajeczna.html
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
SKŁADNIKI :

Pulpeciki:
• 300 g mielonej cielęciny
• 1/2 cebuli
• 1 jajko
• mąka do obtoczenia i olej do smażenia
• 1 łyżka vegety
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
• 150 g groszku cukrowego, gotowanego 4 minuty w osolonej wodzie
• 350 g młodych ziemniaczków, gotowanych w osolonej wodzie 15 minut
Sos musztardowy:
• 1 łyżka oliwy extra virgin
• 1 łyżka majonezu
• 1 łyżeczka musztardy francuskiej dijon
• sok z cytryny, sól i pieprz
Składniki sosu należy dokładnie wymieszać.

PRZYGOTOWANIE :

* Mięso mieszaj z jajkiem oraz przyrumienioną na oleju i pokrojoną w kostkę cebulą, dopraw solą i pieprzem. Uformowane małe kulki z mięsa obtocz w mące i smaż przez 5 minut na oleju.
* Rozpuść vegetę w 1 szklance wody, zagotowuj w rondelku. Włóż kulki i gotuj pod przykryciem 35 minut, pod koniec dodaj oliwę z oliwek.
* Wyjmij kulki i przełóż do naczynia żaroodpornego, ułóż obok ugotowane ziemniaczki, polej wszystko oliwą i zapiekaj pod średnio rozgrzanym grilem 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z groszkiem cukrowym, polanym sosem musztardowym.

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura


  • awatar Gość: smaczne ;P oby twoje przepisy osladzaly nam zycie :P
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
SKŁADNIKI :

* 1 duży ogórek
* 40 dag surowych krewetek (obranych, ale z ogonkami)
* marynata: 1/4 szklanki octu ryżowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżeczka utartego imbiru
* do przybrania: 1 łyżka białego sezamu

PRZYGOTOWANIE :

1. mieszamy razem ocet z sosem sojowym, cukrem i imbirem
2. obrany ogórek przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki; szatkujemy go w cienkie plasterki, mocno solimy, odstawiamy, żeby puścił sok (ok. 5 min.) - następnie płuczemy z soli i osuszamy papierowym ręcznikiem
3. krewetki wrzucamy na osolony wrzątek, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty
4. przestudzone krewetki mieszamy z ogórkiem, zalewamy marynatą, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki
5. sezam prażymy na suchej patelni (ok. 3 min.)
6. krewetki i ogórek osączmy z marynaty, przekładamy do czystego naczynia, posypujemy sezamem

SMACZNEGO (^_^)
- Sakura
 

 
SKŁADNIKI :

• 500 gramów polędwicy wołowej
• 1 jajko
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżeczki zmielonej ostrej papryki
• 2 łyżeczki sproszkowanego chili
• 1 duża papryka czerwona
• 6 łyżek oleju sojowego
• 3 dymki pokrojone na kawałki długości 2 - 3 centymetrów
• 1/2 szklanki pędów bambusa
• 1 łyżka siekanej cebuli
• 1 i 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
• 1 średni por pokrojony w plasterki
• 1/2 łyżeczki do kawy grubo tłuczonego czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka do herbaty spirytusu
• 1/2 łyżeczki octu winnego
• 1/2 szklanki bulionu rozcieńczonego gorącą wodą

PRZYGOTOWANIE :

Mięso pokroić na cienkie niewielkie kwadraciki. Jajko roztrzepać z solą i mąką ziemniaczaną tak, aby powstało ciasto jak na naleśniki. Plasterki mięsa obtoczyć w cieście. Paprykę pokroić w paski, a nasiona odrzucić.
Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oleju, wrzucić paprykę, smażyć półtorej minuty, dodać chili, wymieszać.
Resztę oleju rozgrzać na większej patelni, wrzucić pędy bambusa, dymkę, cebulę, imbir, pory, pieprz; smażyć 2 minuty cały czas mieszając. Dodać ocet, bulion, doprowadzić do wrzenia, włożyć mięso; dusić 30 sekund ciągle mieszając. Podawać w ogrzanej salaterce z dodatkiem smażonej papryki i makaronem.
 

 
SKŁADNIKI :

• 300 g. rabarbaru
• 3 łyżki grubego cukru
• 2 całe wanilie
• 300 mg pełnej śmietanki
• 200 ml pełnotłustego mleka
• 8 żółtek
• 80 g cukru

PRZYGOTOWANIE :

Nagrzać piekarnik do 140 C. Pokroić rabarbar na kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier i 5 łyżek wody. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przekroić wanilie w długości i tępą częścią noża wybrać ziarnka. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać całą wanilię i ziarnka i na wolnym ogniu zagotować. Ubić żółtka z cukrem na pulchną masę. Kiedy mleko ze śmietanką się zagotuje, wyjąć laski wanilii i po łyżce wlewać do jajek, szybko ciągle mieszając do wykończenia płynu.
Można przecedzić przez gęste sitko, aby usunąć ewentualne skrzepy z jajek. Rozlać powstały krem do 6 miseczek, na wierzch położyć przygotowany rabarbar. Miseczki wstawić do lepszej blaszki i wlać wodę do połowy wysokości miseczek.
Trzymać w piekarniku w temp. jw. ok. 25 min, aż masa się scali, ale lekko płynna na środku. Ostudzić w pokojowej temp., potem wstawić do lodówki. Wyjąć zimne i posypać cukrem, wstawić pod gorący grill do skarmelizowania cukru albo użyć palnika do karmelizowania (kto ma).

SMACZNEGO (^_^)
- Sakura
 

 
SKŁADNIKI :

3 jabłka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki jasnego piwa
1 białko
1/3 szklanki mąki pszennej(60 g)
5-6 łyżek oleju
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE :

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek oprószyć mąką. Białko lekko ubić. Mąkę kukurydzianą wsypać do miseczki, dodać białko, piwo i tyle mąki pszennej, by ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Dobrze wyrobić łyżką lub mikserem. Olej rozgrzać na patelni. Jabłka maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoto. Wyjąć na serwetkę, by obciekły z tłuszczu. Masło włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody. Rozpuścić podgrzewając i potrząsając rondelkiem (nie mieszać). Włożyć racuszki, skropić zimną woda, by karmel przestał się gotować i mógł stężeć. Racuszki podawać gorące.

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura
 

 
SKŁADNIKI :

12 dkg herbatników
skórka otarta z 1 pomarańczy
25 dkg twarogu śmietankowego
3 łyżki mleka
4 łyżeczki cukru pudru
2/3 szklanki śmietany kremówki
50 dkg dostępnych owoców

PRZYGOTOWANIE :
Herbatniki umieścić w grubej torebce foliowej i rozkruszyć je używając wałka do ciasta. Do twarogu dodać skórkę pomarańczową, 3 łyżeczki cukru pudru, zmiksować na gładką masę, pod koniec miksowania dodać mleko. Śmietanę ubić. Część owoców zmiksować na piure z łyżeczką cukru pudru. Połowę rozkruszonych herbatników podzielić na 6 części, wsypać na dno kubków, położyć na nich połowę masy serowej, część owoców i mus owocowy, resztę herbatników, sera, bitą śmietanę, owoce. Schłodzić przed podaniem.


SMACZNEGO (^_^)
-Sakura
  • awatar Gość: ojej, jak to pysznie wygląda.. :)
  • awatar Gość: ale smaka mi narobiłaś!!
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
SKŁADNIKI :
* 1 galaretka wiśniowa
* 7 plastrów ananasa
* 2 banany
* 200 ml śmietany 30%
* 2 łyżeczki cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE :
Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Następnie ostudzić, schłodzić w lodówce i gdy stężeje pokroić ją w kostkę.
Plastry ananasa i banany również pokroić w kostkę.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Tak przygotowane składniki podzielić na połowę i układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności: ananasy, banany, galaretka wiśniowa, bita śmietana, ananasy, banany i galaretka wiśniowa. Wierzch owocowej sałatki udekorować pozostałą bitą śmietaną.

SMACZNEGO !!
- Sakura
 

 
SKŁADNIKI :

* 2 odfiletowane węgorze, ale ze skórą
* 2 łyżeczki sosu sojowego
* 2 łyżeczki sake
* 2 łyżeczki cukru
* sanshō (pieprz japoński) do smaku

PRZYGOTOWANIE :

1. rybę dzielimy wzdłuż na pół, a następnie na kawałki długości ok. 12 cm
2. nabijamy ją na szpadki do szaszłyków
3. gotujemy na parze przez 15-20 minut
4. mieszamy sos sojowy, sake, i cukier
5. węgorze przekładamy na grill i pieczemy 5-6 minut, smarując w trakcie pieczenia marynatą
6. podajemy na gorącym ryżu, posypane sanshō

SMACZNEGO (^_^)
- Sakura
  • awatar Gość: i tu też: http://kuchniajaponska.blox.pl/2009/02/wegorz-po-tokijsku.html
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
SKŁADNIKI :

4 kawałki ryby morskiej (filety)
400 ml dashi
1 łyżka sosu sojowego
posiekany szczypior z jednej dymki
łyżeczka do kawy startego imbiru
natka pietruszki do przybrania
4 kawałki skórki z cytryny
sól

PRZYGOTOWANIE :

1. rybę posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kolejne 15 minut
2. dashi zagotowujemy z sosem sojowym i imbirem, następnie cedzimy przez gazę do miseczek
3. dekorujemy pietruszką i skórką cytrynową

SMACZNEGO (^_^)
- Sakura
  • awatar Gość: i znów brak źródła: http://kuchniajaponska.blox.pl/2009/02/zupa-rybna.html
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
SKŁADNIKI :

4 filiżanki dashi (biała rzodkiew )
1 łyżka katakuriko (mąki ziemniaczanej) lub skrobi kukurydzianej
2 surowe jajka
1 łyżeczka sake
1 łyżeczka sosu sojowego
kawałek posiekanego świeżego imbiru

PRZYGOTOWANIE :

1. jajka roztrzepujemy
2. dashi solimy do smaku, dodajemy sake i sos sojowy; zagotowujemy
3. do wrzącego dashi wlewamy katakuriko zmieszane z łyżką wody i mieszamy
4. do zupy wlewamy cienkim strumyczkiem, ruchem okrężnym, roztrzepane jajka (miseczkę z jajkami trzeba podnieść na wysokość ok. 40 cm nad garnek)
5. kiedy jajko zacznie się ścinać przykrywamy garnek pokrywką i wyłączamy gaz
6. zupę rozlewamy do czterech miseczek i posypujemy imbirem

SMACZNEGO (^_^)
- Sakura
  • awatar Gość: jakoś "umknęło" Ci źródło przepisu: http://kuchniajaponska.blox.pl/2009/03/kakitama-jiru.html
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest szerokie użycie ryb, rozmaitych zwierząt morskich i wodorostów oraz dania z ryb surowych. Popularne są również zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym węglem drzewnym, a także jedzenie tylko zanurzonych we wrzątku mięs, ryb i warzyw. Japończycy najczęściej jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami. Po japońsku smacznego to "Itadakimasu", a dziękuje "Gochiso- sama deshita".

Najbardziej znaną potrawą kuchni japońskiej jest sushi. Popularne jest także sashimi. Japońską przyprawę wasabi, nazywaną chrzanem japońskim, uznaje się za najostrzejszą przyprawę świata.

NASTĘPNE PRZEPISY BĘDĄ WŁAŚNIE Z TRADYCYJNEJ KUCHNI JAPOŃSKIEJ .

  • awatar Gość: chcesz to kliknij nie to nie klikaj... http://3dwhite.pl/?click=68365d79c6d5c13c3c91756e8d1b88fc Fajna notka..!:*
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
SKŁADNIKI :
25 dag makaronu tortellini z nadzieniem grzybowym
25 dag makaronu ravioli nadzieniem serowym
10 dag szynki w plasterkach
10 dag żółtego sera w plasterkach
750-1000 ml pomidorowego soku
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE :
Makarony ugotować w przepisów na opakowaniu (gotować trochę krócej), odcedzić i ostudzić. Szynkę i żółty ser pokroić w paseczki. Wszystkie składniki podzielić na połowę.

Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę pomidorowego soku, następnie włożyć makaron tortellini, makaron ravioli, szynkę, żółty ser, szczyptę soli, pieprzu i wylać resztę pomidorowego soku. Na to ułożyć w takiej samej kolejności pozostałe składniki, czyli makaron tortellini, makaron ravioli, szynkę i na wierzch żółty ser. Włożyć do piekarnika i zapiekać do momentu, aż żółty ser się roztopi. Podawać na gorąco.

Smacznego.
- Anita-Chan
  • awatar Gość: musze spróbować brzmi super... :P http://3dwhite.pl/?click=68365d79c6d5c13c3c91756e8d1b88fc
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
SKŁADNIKI :
25 dag mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
5 dag kakao
szczypta soli
1 łyżka oleju
tłuszcz do smażenia
3 serki waniliowe
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
rożne owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE :
Mąkę pszenną wsyp do wysokiego naczynia np garnka. Następnie wbij jajka , posól , wlej mleko, wsyp kawę , kakao i dodaj olej . Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj . Odstaw masę na około 30 minut . Rozgrzej patelnię , wlej tłuszcz i usmaż niewielkie cienkie naleśniki . Posmaruj placki serkiem waniliowym i złóż lub zwiń w ruloniki . Serek waniliowy możesz wymieszać z rodzynkami , orzechami lub innymi dodatkami . Naleśniki obłóż owocami . Na wierzchu również możesz umieścić serek waniliowy i posypać kakao.

SMACZNEGO !!
- Sakura
 

 
SKŁADNIKI :
1 szklanka mąki
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 pęczek dymki
1 puszka ananasów
1 łyżka oleju
50 dkg mielonego mięsa
pieprz
1/2 sosu słodko-kwaśnego ze słoika
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka łożyżek szczypiorku
1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE :
Mąkę wsyp do naczynia , wbij jajko , posól , wlej mleko , wodę , dodaj masło . Całość wymieszaj , a następnie zmiksuj . Odstaw masę na 30 minut . Z ciasta usmaż cieniutkie naleśniki . Czosnek przeciśnij przez praskę , a cebulę drobno pokrój i razem z czosnkiem przesmaż na oleju . Dodaj mięso , przypraw solą , pieprzem i smaż 10 minut. Ananasa pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa . Wlej sos , smaż jeszcze 10 minut . Naleśniki napełnij farszem , posyp posiekaną pietruszką i zwiąż pakieciki łodyżkami szczypiorku .

porcja zawiera 395 kcal .

Smacznego !!
- Anita-Chan (amandalee.pinger.pl)
 

 
Witajcie !!
Blog ten zawierać będzie przepisy kulinarne na potrawy pyszne i niekoniecznie zdrowe pochodzące z całego świata . Przy współpracy z amandalee.pinger.pl
  • awatar Gość: super przepisiki!!proszę o więcej:)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›