• Wpisów: 116
  • Średnio co: 39 dni
  • Ostatni wpis: 12 lat temu, 20:58
  • Licznik odwiedzin: 70 477 / 4586 dni
 
dobrepapu
 
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas gotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 4
Składniki

   * 30 dag łopatki ( karkówki , od szynki )
   * 3 cebule
   * 4 duże pieczarki
   * 4 kapelusze suszonych grzybów
   * ¼ główki białej kapusty( tak ok. ½ kg )
   * 1 marchewka
   * Sos sojowy
   * Oliwa
   * Papryka mielona
   * Pieprz mielony
   * 2 kostki bulionu wołowego Knorra
   * Mąka

Etapy przygotowania

 

Mięso pokroić w kostkę . Wrzucić na miseczkę . Polać 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką sosu sojowego. Posypać mieloną papryką i pieprzem . Wsypać mąkę ( 3-4 łyżki ) i obtoczyć mięso w przyprawach i mące . Zostawić na 30 minut. Strząsnąć nadmiar mąki . Smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano ( uwaga – mąka lubi się przypalać ). Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojone w piórka cebule, suszone grzyby, pokrojone w plasterki i podsmażone na rumiano pieczarki , 1 kostkę bulionową . Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa. Wyjąć suszone grzyby , pokroić w paseczki i powrotem włożyć do gulaszu. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę usiekać w grubą kostkę . Kapustę i marchewkę zalać wodą , dodać drugą kostkę bulionową . gotować ok. 1 godziny. Odcedzić . Włożyć kapustę do gulaszu . Wymieszać . Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku papryką , pieprzem , sosem sojowym . ( jeśli ktoś lubi można dodać trochę przecieru pomidorowego ). Gulasz powinien być gęsty i pikantny.

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego