• Wpisów: 116
  • Średnio co: 39 dni
  • Ostatni wpis: 12 lat temu, 20:58
  • Licznik odwiedzin: 70 477 / 4586 dni
 
dobrepapu
 
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Kaloryczność: 455 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki

   * 1/2 l mleka
   * 200 ml kwaśnej śmietany
   * 4 jajka
   * szklanka (17 dag) mąki
   * 4 łyżki cukru
   * 2 opakowania cukru waniliowego
   * 4 łyżki masła
   * 6 łyżek musu renklodowego lub marmolady renklodowej
   * cynamon
   * listki melisy

Etapy przygotowania

Mleko wymieszać z połową kwaśnej śmietany, jajkami, mąką, 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na ciasto naleśnikowe. Odstawić na 15 minut.

Na patelni posmarowanej masłem smażyć cienkie naleśniki, po 3–4 min z każdej strony.

Naleśniki posmarować resztą kwaśnej śmietany i musem renklodowym, zwinąć w rulon. Ułożyć ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

Oprószyć cynamonem wymieszanym z pozostałym cukrem. Piec 5 min w temperaturze 200°C. Podawać udekorowane
świeżymi listkami melisy.

Nie możesz dodać komentarza.