• Wpisów: 116
  • Średnio co: 39 dni
  • Ostatni wpis: 12 lat temu, 20:58
  • Licznik odwiedzin: 70 477 / 4586 dni
 
dobrepapu
 
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Kaloryczność: 465 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki

   * 12 naleśników
   * 2 opakowania serka waniliowego (50 dag)
   * 50 dag wydrylowanych wiśni
   * szklanka (10 dag) cukru
   * 50 ml wiśniówki lub rumu
   * 200 ml śmietanki kremówki
   * torebka cukru waniliowego
   * listki melisy lub mięty

Etapy przygotowania

Do rondelka wlać odrobinę wody, dobrze podgrzać. Wsypać cukier, wlać wiśniówkę. Gotować na małym ogniu. Dodać wiśnie, gotować 5–10 min, aż powstanie gęsty sos, ale tak, żeby owoce się nie rozpadły.

Połowę wiśni wyjąć, osączyć, przestudzić, wymieszać z serkiem. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.

Naleśniki smarować masą serowo-wiśniową, składać w rożki. Ułożyć na talerzykach, ozdobić bitą śmietaną i świeżymi listkami mięty lub melisy. Podawać z ciepłym sosem wiśniowym.

Nie możesz dodać komentarza.