• Wpisów: 116
  • Średnio co: 39 dni
  • Ostatni wpis: 12 lat temu, 20:58
  • Licznik odwiedzin: 70 477 / 4586 dni
 
dobrepapu
 
SKŁADNIKI :

4 filiżanki dashi (biała rzodkiew )
1 łyżka katakuriko (mąki ziemniaczanej) lub skrobi kukurydzianej
2 surowe jajka
1 łyżeczka sake
1 łyżeczka sosu sojowego
kawałek posiekanego świeżego imbiru

PRZYGOTOWANIE :

1. jajka roztrzepujemy
2. dashi solimy do smaku, dodajemy sake i sos sojowy; zagotowujemy
3. do wrzącego dashi wlewamy katakuriko zmieszane z łyżką wody i mieszamy
4. do zupy wlewamy cienkim strumyczkiem, ruchem okrężnym, roztrzepane jajka (miseczkę z jajkami trzeba podnieść na wysokość ok. 40 cm nad garnek)
5. kiedy jajko zacznie się ścinać przykrywamy garnek pokrywką i wyłączamy gaz
6. zupę rozlewamy do czterech miseczek i posypujemy imbirem

SMACZNEGO (^_^)
- Sakura

Nie możesz dodać komentarza.